Het jacht instinct van de shibaDe Shiba Inu is een hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt in Japan voor de jacht op kleine prooien, zoals vogels en klein wild. Vanwege hun geschiedenis als jachthonden hebben Shiba Inu's vaak een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Hier zijn enkele kenmerken van het jachtinstinct van de Shiba Inu:


  1. Opmerkzaamheid: Shiba Inu's hebben een scherp gevoel voor waarneming en zijn meestal erg alert op hun omgeving. Ze kunnen snel kleine bewegingen of geluiden detecteren die mogelijk prooien aangeven.

  2. Zelfstandigheid: Shiba Inu's hebben een onafhankelijke aard en kunnen de neiging hebben om hun eigen beslissingen te nemen. Dit kan soms resulteren in het volgen van hun jachtinstinct, zelfs als ze loslopen.

  3. Vastberadenheid: Als ze eenmaal een prooi hebben opgemerkt, kunnen Shiba Inu's vastberaden en volhardend zijn in hun streven om de prooi te achtervolgen en te vangen.

  4. Aandacht voor beweging: Shiba Inu's worden vaak aangetrokken door beweging, zoals snel bewegende objecten, mensen of dieren. Dit kan voortkomen uit hun jachtinstinct om zich te concentreren op potentiële prooien.

  5. Kleine dieren: Vanwege hun geschiedenis als jachthonden kunnen Shiba Inu's de neiging hebben om te reageren op kleine dieren, zoals vogels, knaagdieren of katten.


Bij het omgaan met een Shiba Inu is het belangrijk om hun jachtinstinct in overweging te nemen. Training, socialisatie en toezicht zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed met andere dieren kunnen omgaan en veilig kunnen loslopen. Het begrijpen van hun natuurlijke neigingen kan je helpen om een positieve relatie met je Shiba Inu te ontwikkelen.