De ShibaDeze trouwe dappere hond met zijn toegeknepen ogen bestaat al meer dan 3000 jaar.

 

Het is een stevig gebouwde hond met een brede kop. een spitse snuit en donkere levendige ogen.

Hij heeft een stugge dichte vacht en een overvloedig behaarde staart.


Schofthoogte reuen 39,5 cm teven 36,5 cm, waarbij een afwijking van 1.5 cm meer of minder is toegestaan.


Gewicht Reu 8 tot 11kg Teef 7 tot 9 kg.

Gemiddelde leeftijd 12 tot 15 jaar.

Hij is intelligent, behendig en altijd actief.


Hij is schoon op zichzelf en onderhoud zijn vacht als een kat. Hij is eigenwijs en koppig en soms heel duidelijk aanwezig of stil in zijn eigen wereldje teruggetrokken. Hij past zich als gezelschapshond en de omstandigheden aan, als hij maar voldoende vrijheid krijgt.


Inderdaad, een Shiba lijkt niet op onze westerse rassen; hij is stil en ondoorgrondelijk.

Hij toont zijn gevoelens niet. Echter, denk maar niet dat hij nietszeggend is, of mat. Hij is juist heel levendig en klein. Een liefdesrelatie met hem is absoluut de moeite waard. De Shiba is altijd een trouwe metgezel van de japanner geweest. Hij jaagde op klein wild, maar waarschijlijk ook op beren hoog in de bergen. Hij bestaat nog steeds, maar speelt een andere rol in ons dagelijks leven.

                       

In Japan is de Shiba erg populair. Je ziet hem zowel in de stad als op het platteland, braaf trippelend aan zijn lijn of vrij aan het rond neuzen in de natuur, maar ook dan blijft hij bij zijn baasje.

Flexibel als hij is, neemt hij de levensstijl van zijn baasje over. Willen ze een jachthond? Daar is hij meteen voor te vinden! Of liever een gezelschap hond? Geen probleem. Hij vindt alles goed, als hij maar genoeg aandacht krijgt.


De Shiba behoort tot de vijfde groep volgens de rassen indeling van de FCI, honden van het keeshond type. De andere Japanse keeshonden heten Akita Inu, Hokkaido, Kai, Kishu, Nihon. Kishu en de Shikoku.


  • Hij is duur in aanschaf .
    • Niet waar. Al is hij in het westen nog niet erg bekend hij blijft betaalbaar.
  • Hij past niet bij een ouder iemand.
    • Niet waar. Integendeel, een ouder echtpaar zou zijn gedrag erg op prijs stellen. Bovendien is het een tamelijk klein hondje. Jammer dat hij zijn plaats tussen de populairste makkertjes van oudere dames nog niet gevonden heeft.
    • Hij is vertederend in elke fase van zijn leven en blijft in vorm door de afwisseling van fysieke activiteiten en een knus gezinsleven.
    • De Shiba is heel inschikkelijk.Voor deze introverte hond met een rijk innerlijk leven is een grote tuin om te spelen niet strikt noodzakelijk. Hij schikt zich in beperkingen van een flat en van de stad. Als hij door de straten van de stad wandelt, gedraagt hij zich uitzonderlijk braaf. Trekt niet doet zijn behoeftes in de goot (mits aangeleerd), wacht geduldig bij het oversteken en maakt niet de indruk dat hij haast heeft.